FAQ Vanliga Frågor om Huay Yang

 • Affärer?

  Det mesta finns att köpa i affärerna. Man får ha lite tålamod och leta ibland men det du inte kan hitta hjälper innehavarna med att skaffa fram. Oftast inom 1-2 dagar.

 • Apotek & Vårdcentral?

  Var inte oroliga om ni behöver lite mediciner. De vanligaste medicinerna får ni lätt tag på här i byn. Vårdcentralen kan man besöka för mindre skavanker.

 • Buss?

  En busstation finns i byn och där kan vi köpa biljetter till långfärdsbussarna. Ca varannan timma går en buss till Bangkok. Lokalbussar till Hua Hin går ofta och kostar inte många bath att åka. Tänk på att det är bra att boka biljett dagen innan man skall resa.

 • Tåg?

  Det går ett tåg norrut varje morgon och på eftermiddagen går det ett söder över. Att ta tåget in till Prachuab Kirikhan är en tur på ca 30 minuter. Det är en upplevelse att åka med tåget och det skall ni göra varken ni behöver eller inte innan ni lämnar byn och reser vidare.

 • Taxi?

  Här finns flera som kör dig dit du vill. Det är enklast att kontakta någon av dessa när ni vill bli hämtade i Bangkok. De vet exakt vart ni skall vilket taxichaufförerna i Bangkok – helt förstårligt – inte alltid vet vart Huay Yang ligger. Hyr du huset av oss så hjälper vi dig med taxi till och från flygplatsen.

 • Hyra Mc/Vespa?

  Många i byn hyr ut både cyklar, motorcyklar samt motorcyklar med sidovagn som hela familjen kan åka på. I Thailand är det en lag på att föraren måste använda hjälm, men det behöver inte passagerarna. Många kör utan hjälp när de kör här nere i byn. Tänk på att huvudet skadas lika lätt här som i något annat land om olyckan skulle vara framme. Var rädda om er.

 • Ge Dricks?

  Hur mycket skall man ge i dricks på resturang? I regel lägger man sällan mer än 10 - 30 bath.

 • Insekter & Andra Kryp?

  Visst finns det myggor även här. Mestadels av året är de få. Du som är allergisk skyddar dig bäst genom att ta på långbyxor och myggmedel på kvällarna. Mest myggor är det i gryning och skymning. Alla hus har myggfönster och några hus har nätat in sina altaner. Var rädd om de små geckoödlorna som vi har inne och utanför husen. Ödlorna är helt ofarliga. De gör dig en stor tjänst när de äter sig mätta på olika insekter och du slipper bli utsatt för dem. Maneter finns och en del av dem kan brännas rejält. Det är sällan att någon blir bränd men om det skulle hända uppsök då apoteket så får du hjälp och salva mot obehaget. Ormar finns här precis som i övriga Asien. Det är sällan man träffar på dem. Skulle man göra det skall man alltid utgå från att det kan vara en farlig sort och inte peta på den. Gå lugnt och stilla därifrån. De är fredliga djur och anfaller inte om de inte känner sig trängda. När mörkret kommer se till att ni har skor på er. Föredra att gå på vägarna i stället för i gräset.  Tusenfotingarna här är större än hemma hos i Skandinavien. Det finns två sorter. Den ena är helt ofarlig men den andra kan bitas rejält. Man behöver inte uppsöka sjukhus om man blir biten men det gör riktigt ont sägs det. Vi vet ingen som blivit varken orm- eller biten av dessa djur.

 • Internet?

  Internet har vi i huset, både trådat och trådlöst. Accesskoden finns i huset och den behåller du för dig själv. I övrigt kan du vända dig till flera ställen i byn för att komma åt Internet.

 • Marknader?

  Varje morgon och eftermiddag har vi marknad i byn. Där köper vi alla färskvaror. Grönsaker, frukt, fisk och kött. Nej, man behöver aldrig vara rädd för att köpa kött på marknaden trots att här är mycket varmt. Köttet är alltid mycket färskt och man behöver aldrig oroa sig över att bli sjuk.Onsdag eftermiddag och fredag morgon är marknaden betydligt större och då kan vi inhandla lite blommor, kläder, skor, jeans osv. Allt är till en betydligt billigare peng än på turistorterna.

 • Restauranger?

  Vi har många restauranger i byn. Allt från små lokala med utsökt thailändsk mat till mer anpassade till oss skandinaver. Går man på en äkta thailändsk restaurang finns det 2 ord på thailändska som är bra att kunna. "Mai pet" betyder inte starkt. För visst älskar thailändarna sin chili men för oss "falanger" tar det oftast lite tid innan vi kan äta lika starkt som dem. Du kan äta pizza, spagetti och naturligtvis äkta thailänds mat beroende på vilken restaurang du väljer. Glöm inte att pröva deras fantastiska grönsaker som alltid är lika krispiga och fina.

 • Sjukhus?

  Här i Thailand behöver ingen vara orolig ifall man skulle bli sjuk. Sjukvården är fantastisk och snabb. Prachuab Kirikhan är närmaste sjukhus som har bra resurser. Det finns alltid någon som kan prata engelska. De som kör taxi i byn är snälla och brukar följa med om man trots allt är orolig. Du får snabbare vård och behandling här än i något annat land i Skandinavien.

 • Sol, Salta Bad & Stranden?

  Lång och härlig sandstrand. Försök att låta bli att plocka snäckor när du går din strandpromenad – vi tror inte att du kan låta bli. Härliga och varma bad året runt. Ligg i skuggan under en palm och njut av en bra bok. Visst blir du brun även om du är i skuggan. Tänk på att solen är stark och är du dessutom nära vattnet bör du skydda dig extra noga. Ta på barnen en T-shirt när de badar - då är barnen på gott humör även på kvällen - och har ingen solsveda.

 • Tempel??

  Det finns flera tempel i byn men det är framför allt två som ligger närmast det område vi bor i. Hit är man alltid välkommen att titta in, tända ett ljus och sätta sig ner en stund. OBS! Vi går inte in i templen utan att skyla axlar och knän.

 • Trygghet?

  Här behöver man aldrig vara rädd men man skall inte vara dumdristig och tro att alla människor är goda och ärliga i Thailand. Det finns människor här som verkligen önskade att de hade råd med digitalkamror, mobiltelefoner mm. Lämna aldrig saker på stranden eller någon annan stans utan uppsikt, detta gäller även saker i huset, undvik att lägga dyra föremål öppet i huset.

 • Tvätt?

  Många är villiga att ta hand om din smutstvätt. Du får det tvättat struket och hemkört för en mycket billig peng. Närmast för vår del är Jeab´s Curtain 150m mot motorvägen samt Lek´s Laundry på höger sida ner mot havet.

 • Vaccinera Mig, Behöver Jag Det?

  I regel inte om du tänker stanna i detta område och dess omgivningar. Skall du resa norrut eller besöka någon särskild plats kontaktar du din vårdcentral hemma och ber om råd.

 • Vatten & Is?

  Drick inte kranvatten. Vatten är mycket billigt och det finns ingen anledning att inte köpa detta. Det är ok att använda det till kaffe, te och matlagning men se då till att vattnet kokar upp. Var aldrig rädd för att beställa is i drickan på restaurangen. Isbitarna är alltid gjorda av god vattenkvalité.